CONSTANTIN VLAICU:,,A FI SAU A NU FI…ECOLOGIST”

A FI SAU A NU FI…ECOLOGIST

ecologie-pamantIn numerele anterioare incercam sa facem cunoscut cititorilor nostri, si sper ca am reusit, rolul deosebit pe care il joaca padurea in mentinerea echilibrului ecologic, ca factor ecologizant; dar ca sa intelegem mai bine acest fenomen consider ca ar fi fost necesar mai intai  sa aflam care este semnificatia acestui termen – ecologie, si mai apoi sa aflam care ar fi argumentele care sa ne determine sa fim ecologisti, ceea ce vom face in cele ce urmeaza. 

Dictionarul limbii romane defineste cuvantul ,,ecologie” ca fiind ,, stiinta care se ocupa cu studiul interactiunii dintre organisme si mediul lor de viata” iar ,,ecologistul”, sau ,,ecologul” este cel care apara mediul ambiant prin lupta sa impotriva poluarii, a pericolelor create de industrializarea excesiva, etc.dscf21711

Suntem sau nu suntem ecologi ? E o intrebare care ar trebui sa ne-o punem in fiecare zi cu fiecare actiune ce o intreprindem.

Pamantul este un organism viu; asa cum sistemul biologic al unui corp uman sanatos ii regleaza buna functionare, asa exista sisteme  de control care mentin Pamantul in starea in care el poate sa intretina viata. Actiunea negativa a omului asupra mediului poate provoca schimbari atat de grave incat sa faca posibila transformarea Pamantului intr-o planeta lipsita de viata.

Viata exista pe Pamant de milioane de ani. Azi omul este cea mai inteligenta forma de viata de pe Pamant, iar rolul lui ar fi, in mod logic, de a fi pazitorul vietii pe aceasta planeta. Din pacate inteligenta a creat, prin dezvoltarea tehnologiei potential periculoase, posibilitatea distrugerii planetei, insesi a vietii pe aceasta planeta. Supravietuirea Pamantului depinde in cea mai mare masura de actiunile noastre, sistemele de control fiind in mainile omului.

In cele ce urmeaza voi incerca sa evidentiez cateva elemente care prin actiunea lor contribuie, ca parte componenta a unui complex mecanism, la  mentinerea vietii noastre pe Pamant :

Pentru ca sa putem respira, trebuie mentinuta o proportie optima de oxigen in atmosfera. Dar ea nu poate fi lasata nici sa creasca semnificativ, deoarece numai o crestere cu 1% a nivelului de oxigen ar determina cresterea cu circa 70% a numarului incendiilor de padure si ar provoca o mare pierdere de palnte si animale. Padurile contribuie la reglarea cantitatii de dioxid de carbon si de vapori de apa, de aceea pierderi a unor intinderi mari de padure duc la si mai mari probleme.

Pe langa faptul ca atmosfera intretine viata ea capteaza si caldura.. O perturbare a atmosferei care ar duce la cresterea cu numai cateva grade a temperaturii ar provoca topirea unei cantitati de gheata polara suficienta pentru a inunda o mare parte din suprafata de uscat, inclusiv dscf3231mari orase cum ar fi New York-ul de exemplu.

Stratul de ozon din atmosfera care inconjoara pamantul ca o mantie are rolul de a filtra cea mai mare parte din radiatiile emise de soare, in lipsa caruia radiatiile ar putea distruge formele de viata existente in aceasta forma pe Pamant. Ca urmare a actiunii umane prin poluare cu substante chimice emise in atmosfera, astazi se produce un fenomen de distrugere si reducere a acestui strat, punandu-se in pericol sanatatea si viata oamenilor.

Acestea sunt doar cateva componente ale acestui complex mecanism de mentinere a vietii pe Pamant format si perfectionat in decursul a milioane de ani. Toate aceste elemente care mentin viata se afla intr-un delicat echilibru iar o pierdere a acestui echilibru ar duce la dreglari ireversibile provocand schimbari de clima, disparitii de palnte si animale, reducerea rezervelor de hrana care implicit pot duce la migratii de populatie, tensiuni sociale si chiar razboaie.

E usor sa provocam daune mediului nostru inconjurator, si exista multi oameni nechibzuiti care o fac in fiecare zi. Toti ar trebui sa fim constienti de raul pe care il putem face si sa luptam pentru a avea o planeta frumoasa, curata si sanatoasa , nu doar pentru noi insine ci si pentru urmasii nostri. Sa incercam sa fim in fiecare zi ecologisti; viata asa cum o traim noi astazi e frumoasa, sa facem in asa fel incat si nepotii nostri sa o cunoasca la fel si sa se bucure de ea. In acest context  a  fi ecologist e o indatorire ce o avem fata de ei.

Constantin VLAICU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: