Venera E.DUMITRESCU-STAIA:,,22 APRILIE, ZIUA MONDIALA A PAMÂNTULUI”

Un scurt PROLOG ma determina sa mentionez un Dicton latin, anume – UBI BENE, IBI PATRI – (UNDE NE ESTE BINE, ACOLO E PATRIA, expresie apartinând lui PACUVIUS, citat de CICERO în TUSCULANAE DISPUTATIONES, dar întâlnita cu oarecari modificari si la ARISTOFAN, de unde este posibil sa fi fost preluat.

În trecut acest dicton era socotit ca o deviza a oportunismului, dar odata cu atenuarea sentimentelor nationaliste si a patriotismului fanatic, lumea moderna si în ultimul timp odata cu MONDIALIZAREA, s-a ajuns din ce în ce mai mult la a nu mai considera unica patrie acolo unde ne-am nascut si am crescut pâna o anumita vârsta matura, sa fie unicul loc de munca. Disparitia barierelor impuse de frontiere, exodul în cautare de locuri de munca si, poate, un trai mai bun, facând ca din ce în ce mai multi sa fie adeptii dictonului mai sus citat.

Oricare ar fi situatia, un lucru este sigur si anume ca: “Patria, familia si prima iubire” nu se pot uita, indiferent pe ce meleaguri ne-am afla, motiv pentru care m-am hotarât ca în aceasta ZI MONDIALA A PAMÂNTULUI, sa încerc sa scriu câte ceva despre noua mea Patrie, anume Canada, unde m-am stabilit în urma cu aproape 25 de ani, sosind la vârsta senectutii. Nedespartita de biblioteca ce o aveam în tara, a fost bagajul cel mai pretios pe care l-am adus cu mine si cu aceasta ocazie, am recitit nemuritoarele poezii scrise de marii nostri scriitori COSBUC, CREANGA, EMINESCU, ALECSANDRI  s.a., care neîncetat au cântat PAMÂNTUL STRAMOSESC AL ROMÂNIEI.

Pentru a intra direct în subiectul acestei ZILE, amintesc ca acest eveniment a fost celebrat pentru prima oara în ziua de 22 APRILIE 1970, ZIUA PAMÂNTULUI  fiind astazi recunosuta ca evenimentul popular cel mai important în toata lumea. Fondatorul acestui eveniment este Senatorul american GAYLORD NELSON, care a încurajat studentii sa puna în mers Proiectul de sensibilizare al mediului înconjurator în comunitatile lor. Astazi, Ziua Pamântului este celebrata în toata lumea, de mai mult de 500 milioane oameni facând parte din 184 tari. În ziua de 30 Martie 2005, UNESCO a publicat prima evaluare a ecosistemului pentru milenar, un raport acablant asupra impactului omului pe Planeta. În cursul ultimilor ani, activitatile umane au modificat ecosistemele pentru a satisface cererea crescânda a alimentatiei, de apa potabila, de lemne, de fibre si de energie.>>>>>>>>>>>>>>>>>

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: