Constantin VLAICU: LUNA PĂDURII – EDIŢIA 2013

LUNA PĂDURII sau LUNA PLANTĂRII ARBORELUI, cum mai este denumită în mod generic manifestarea ce se desfăşoară în fiecare an între 15 martie şi 15 aprilie, constituie unul dintre cele mai importante evenimente ce marchează an de an activitatea silvicultorilor. Prin intermediul acestei manifestări, silvicultorii îşi propun, şi în 2013 acţiuni ce au ca scop prioritar sensibilizarea opiniei publice faţă de pădure, faţă de nevoia acesteia de înţelegere şi respect din partea tuturor cetăţenilor, a comunităţilor aflate în interiorul sau în apropierea ei. Silvicultorii cunosc foarte bine importanţa şi locul pe care pădurea o are în viaţa oamenilor, însă oamenii cunosc mai puţin aceste aspecte, privind-o adeseori doar ca o sursă de bunuri, sau de venit. Pe lângă acţiuni de conştientizare, silvicultorii desfăşoară în această perioadă şi o serie de lucrări silvice, specifice, prin care se urmăreşte asigurarea regenerarii pădurii în porţiunile în care pădurea, ajunsă la vârsta exploatabilităţii, încheindu-şi acel ciclu de viaţă care permite o valorificare în condiţii de calitate şi rentabilitate a masei lemnoase rezultate din aceste arborete, este exploatată făcând loc unui nou arboret care, prin grija silvicultorilor, se va regenera în mod natural din sămânţă. Acolo unde aceasta nu se poate realiza, silvicultorii intervin cu lucrări de împădurire, regenerarea asigurându-se astfel pe cale artificială prin plantarea de puieţi, aceştia fiind pregătiţi anterior, printr-o altă gamă de lucrari specifice,  în acest scop.

O altă categorie de teren forestier ce este supus lucrărilor de regenerare o constituie arboretele ce sunt atinse de fenomene naturale, cum sunt doborâturile provocate de vânturile puternice, ce afectează uneori suprafeţe destul de importante de pădure.

În cadrul Ocolului Silvic Mehadia, de la şeful acestei instituţii, domnul inginer Stelian VĂDUVOIU, aflăm că există programate, pentru ediţia din acest an, o serie de activităţi dedicate LUNII PLANTĂRII ARBORELUI, dintre care amintim doar câteva: igienizarea spaţiilor verzi, informări, pe diferite căi, ale cetăţenilor asupra rolului ecologic al pădurii în viaţa noastră, asupra necesităţii respectării legislaţiei silvice. O altă acţiune importantă o constituie cea programată a se desfăşura în parteneriat cu Parcul Naţional ,,Domogled-Valea Cernei”, având ca element central tema educaţională aplicată vârstei şcolare, acţiunea desfăşurându-se sub deviza: „Reînvierea naturii, perenitatea pădurii şi a vieţii pe pământ”.

În ceea ce priveşte lucrările silvice, ce se vor desfăşura în spiritul mobilizator al acestei manifestări, aflăm că ele constă în lucrări de împăduriri pe o suprafaţă de 9,7 hectare, plantându-se puieţi din specii de răşinoase (brad, molid, larice) şi foioase (paltin de munte şi frasin). Pe cale naturală se vor regenera, cu specia fag, 40 de hectare. Tot cu puieţi din specii de răşinoase, precum şi foioase, se vor executa completări la plantaţiile executate în anii anteriori, pe o suprafaţă de 3,2 hectare. Pentru producerea puieţilor destinaţi împăduririlor ce se vor executa în anii următori, atunci când aceştia vor deveni apţi pentru plantat, s-au semănat pe o suprafaţă de 50 m.p. seminţe din speciile molid şi duglas în solarul ce aparţine Ocolului silvic. În acelaşi scop, al producerii de puieţi forestieri pentru plantaţii, în aceeaşi perioada urmează a fi înfiinţate în pepinierele silvice culturi cu molid, prin repicarea puieţilor proveniţi din solar, pe o suprafaţă de 3 ari.

Constantin VLAICU,

tehnician Ocolul silvic Mehadia

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: