Conştientizarea comunităţilor şi autorităţilor locale asupra biodiversităţii Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei

2013-03-26_221102RNP-Romsilva – Administraţia Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei implementează în perioada august 2012 – august 2015 proiectul „Managementul conservării biodiversităţii în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, ca sit Natura IMG_72412000”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, Axa Prioritară 4-Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii.

Scopul proiectului este îmbunătăţirea conservării biodiversităţii şi a patrimoniului natural din Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei prin elaborarea planului de management, construirea unui centru de vizitare, conştientizarea populaţiei şi creşterea capacităţii instituţionale a administratorului ariei vizate de proiect.IMG_7275

În cadrul activităţii din proiect “Organizarea de întâlniri cu comunităţile şi autorităţile locale în vederea creşterii gradului de informare şi conştientizare”, Administraţia Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei a organizat până în prezent 3 acţiuni de informare şi conştientizare în localităţile Cornereva, Topleţ din judeţul Caraş-Severin şi Tismana din judeţul Gorj. În perioada următoare, până în luna mai inclusiv, se vor desfăşura astfel de evenimente în următoarele localităţi: Padeş din judeţul Gorj, Isverna, Baia de Aramă, Obârşia Cloşani, IMG_7247Balta şi Podeni din judeţul Mehedinţi, Băile-Herculane şi Mehadia din judeţul Caraş-Severin. Reprezentanţii comunităţilor şi autorităţilor locale din zonele unde s-au desfăşurat astfel de acţiuni, au avut posibilitatea să afle informaţii cu privire la proiectul mai sus menţionat, zonarea parcului naţional şi activităţile care se pot desfăşura în fiecare zonă conform legislaţiei în vigoare. Zonarea Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei şi activităţile care se pot desfăşura pe suprafaţa acestuia reprezintă un subiect de interes pentru comunităţile care au proprietăţi în aria protejată.

Pentru a evalua informaţiile deţinute până în prezent de membrii comunităţilor şi autorităţilor locale despre Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, acestora le-au fost înmânate chestionare iniţiale şi finale cu privire la tematica abordată. Participanţii la acţiunile de conştientizare primesc materiale promoţionale, realizate în cadrul proiectului, constând din broşuri, pliante informaţionale şi calendare personalizate.

Prin organizarea acestor activităţi, Administraţia Parcului Naţional Domogled – Valea Cernei urmăreşte să faciliteze interacţiunea cu localnicii, deoarece aceştia pot genera prin acţiunile lor un impact negativ asupra habitatelor din zonă. Aşadar, ei trebuie informaţi şi atraşi de partea celor care protejează mediul încojurător.

 

Kurta Andrea – Responsabil relaţii cu comunităţile şi educaţie ecologică, tel: 0748127421

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: