– Diana Ciolocoi: ,,Festivalul Pinului Negru Bănăţean – tradiţie, cultură şi ecologie”

În staţiunea Băile Herculane se va desfăşura în perioada 5-6 iunie 2010 cea de-a şasea ediţie a  “Festivalului Pinului Negru Bănăţean”. Festivalul, devenit deja o tradiţie, este o acţiune iniţiată în cadrul Proiectului LIFENAT04/RO/000225 Pădurile de Pin Negru de Banat-Parte a reţelei NATURA 2000 implementat în perioada 2004-2007. Proiectul a adus rezultate importante în ceea ce priveşte soluţiile necesare  diminuării ameninţărilor habitatului Pinus nigra ssp banatica, apoi pentru a promova  în faţa publicului larg importanţa acestuia şi pentru a duce la împlinire cu succes a obiectivului proiectului: „Conservarea pe termen lung a pădurilor sub-Mediteraneene de Pinus Nigra Banatica, incluse în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei”. Proiectul a fost implementat cu succes,  fiind apreciat de Uniunea Europeană ca un proiect de referinţă pentru dezvoltarea durabilă a Văii Cernei. Încă de la prima ediţie a festivalului, pinul negru bănăţean a devenit un simbol extrem de iubit şi preţuit de comunităţile locale, ceea ce a condus la respect şi protecţie din partea oamenilor faţă de această specie şi implicit faţă de mediul înconjurător. Evenimentele organizate cu ocazia acestui festival reprezintă o reală oportunitate de promovare a importanţei acestei specii. Sunt, de asemenea organizate concursuri de fotografie, pictură, poezie şi cântece pentru copii, ce au ca subiect central pinul negru de Banat, ce se vor finaliza cu premierea celor mai bune lucrări ale acestor categorii. Programul manifestărilor cuprinde o paradă a portului popular, expoziţii de meşteşuguri tradiţionale şi de pictură, desene şi fotografii, proiecţii de imagini şi filme documentare din Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei. De asemenea, va avea loc  şi o masă rotundă cu tema „Managementul durabil al Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei în relaţie cu dezvoltarea socio-economică a comunităţilor locale”, urmată de o drumeţie pe traseul turistic Hotel Roman – Grota Haiducilor – Foişor Verde – Grota cu Aburi – Foişorul Roşu.

În acest an, Festivalul Pinului Negru Bănăţean, se desfăşoară concomitent cu sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului (05.06.2010), Administraţia Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei, alăturându-se astfel tuturor celor ce vor organiza manifestări menite să atragă atenţia asupra necesităţii protejării mediului înconjurător.

Ziua Mondială a Mediului a fost instituită în anul 1972 şi este elementul cel mai important al Programului Ecologic al Naţiunilor Unite, reprezentând un binevenit semnal de alarmă şi un îndemn de a acţiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural, pe care avem datoria de a-l dărui nealterat generaţiilor viitoare. Ziua Mondială a Mediului este o sărbătoare a tuturor cetăţenilor, indiferent de ţară, rasă sau religie, ce este marcată prin diverse activităţi care pot contribui la promovarea principiilor ecologice şi dezvoltarii durabile a vieţii umane, în scopul asigurării unui viitor prosper şi sigur, intr-o perfect posibilă uniune om-natură – simbioză ce a stat la baza creaţiei Lui Dumnezeu, tocmai în scopul menţinerii, pentru om, a unei vieţi sigure, curate şi sănătoase.  Evenimentul poate fi o bună ocazie pentru a atrage atenţia populaţiei asupra problemelor de mediu, existente pe plan local, naţional şi regional, amintind anual omenirii cât de grave pot deveni urmările ignoranţei omului în ceea ce priveşte protejarea mediului, efect a lipsei înţelegerii dar şi a lipsei unei culturi ecologice în rândul unei bune părţi a populaţiei.

De aceea este foarte important a sădi în mintea şi sufletul fiecărui cetăţean, membru al acestei societăţii, conceptul că omul, ca specie biologică, este dependent de natură şi nu poate trăi în afara ei, esenţial fiind, in acest sens, conştientizarea că tot ceea ce facem în direcţia protejării naturii, este pentru sănătatea noastră şi a generaţiilor care ne vor urma.

Fiecare dintre noi poate contribui semnificativ la ameliorarea şi protejarea parcurilor, a spaţiilor verzi sau a grădinilor, a naturii, în general,  precum şi la marcarea acestei sărbători prin participare şi susţinere …puţin din partea fiecăruia dintre noi, poate însemna foarte mult pentru întreaga planetă!

Responsabil ed. ecol.

ing. Diana Ciolocoi

Băile Herculane, iunie 2010.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: