-Diana Ciolocoi:,,Festivalul Pinului Negru de Banat – tradiţie, cultură şi ecologie”

A devenit deja  o tradiţie ca  FESTIVALUL PINULUI  NEGRU BĂNĂŢEAN  să deschidă în fiecare an  sezonul turistic în staţiunea  Băile Herculane. 

Desfăşurat în perioada 04-05 iunie 2011 şi ajuns  la cea de-a  şaptea  ediţie,  festivalul îmbogăţeşte emblema de valori a staţiunii Băile Herculane cu simbolul habitatului PINULUI NEGRU BĂNĂŢEAN, recunoscut ca atare la nivel european.

            Festivalul este o acţiune iniţiată în cadrul  Proiectului LIFENAT04/RO/000225 Pădurile de Pin Negru de Banat-Parte a reţelei NATURA 2000 implementat în perioada 2004-2007. Proiectul a adus rezultate importante ce au reuşit să găsească soluţii la ameninţările habitatului Pinus nigra ssp banatica, să  promoveze  în faţa publicului larg importanţa acestuia şi să ducă la îndeplinirea cu succes a obiectivului proiectului: „Conservarea pe termen lung a pădurilor sub-Mediteraneene de Pinus Nigra Banatica, incluse în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei”. Proiectul a fost implemetat cu succes, apreciat de Uniunea Europeană ca un proiect de referinţă pentru dezvoltarea durabilă a Văii Cernei.

            Manifestarea capătătă în acest an valenţe deosebite, întrucât sărbătorim totodată şi Ziua Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei şi Ziua Mediului.

            Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei este caracterizat de  o bogăţie floristică şi faunistică remarcabillă, peisaje spectaculoase, ce au făcut posibilă recunoaşterea acestuia atât pe plan naţional, cât şi internaţional.

            Programul festivalului cuprinde parada portului popular al comunităţilor locale, expoziţii picturi, fotografii, meşteşuguri tradiţionale, spectacole în aer liber, menit să atragă cât mai mulţi participanţi, pentru a putea astfel promova importnaţa şi necesitatea existenţei acestei arii naturale protejate.

            Ziua Mondială a Mediului a fost instituită în anul 1972 şi este elementul cel mai important al Programului Ecologic al Naţiunilor Unite, reprezentând un binevenit semnal de alarmă şi un îndemn de a acţiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l dărui nealterat generaţiilor viitoare

            Acest eveniment este o bună ocazie pentru a atrage atenţia populaţiei asupra problemelor de mediu existente pe plan local, naţional şi regional, amintind anual omenirii cât de grave pot deveni lucrurile dacă nu se manifestă grijă pentru patrimoniul natural.

            Fiecare dintre noi poate contribui semnificativ la ameliorarea şi protejarea parcurilor, a spaţiilor verzi sau a grădinilor, a naturii, în general,  precum şi la cerebrarea acestei sărbători prin participare şi susţinere …puţin din partea fiecăruia dintre noi, poate însemna foarte mult pentru întreaga planetă!

 

                                                                                        Responsabil educaţie  ecologică

                                                                                                   ing. Ciolocoi Diana

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: