– LUNA PLANTĂRII ARBORILOR, EDIŢIA 2015

Manifestarea anuală ce are ca perioadă de desfăşurare intervalul 15 martie -15 aprilie denumită în mod generic ,,Luna Plantării Arborilor”, are o istorie oarecum bogată, începuturile sale ducând la anul 1872, când aceasta a debutat în Statele Unite la iniţiativa ministrului din acea vreme Sterling Morton, ca o consecinţă a despăduririlor masive ce aveau loc în perioada respectivă.

Pilda americană a cuprins apoi întreaga lume civilizată. Astfel, la primul Congres pentru silvicultură de la Paris, în anul 1901, reprezentantul Franţei a propus o moţiune în favoarea stabilirii unei sărbători a arborelui, formulate astfel:,, Să se creeze în fiecare ţară, în a doua duminică a lunii octombrie, o sărbătoare a arborelui, la fel ca cea din Statele Unite şi care să fie consacrată de către elevii şcolilor pentru a planta un arbore”.

La noi, iniţiativa demersurilor de masă a fost luată în anul 1902, de către un cărturar: Spiru Haret, în perioada în care era ministru al Cultelor şi Instrucţiei Publice. Serbarea ,,sădirii arborelui”, aşa cum a fost denumită iniţial, a prins teren, luând cu timpul caracterul unei adevărate sărbători de primăvară, al unei sărbători naţionale. Astfel, în anul 1937, la iniţiativa unui mare silvicultor Marin Drăcea, la vremea aceea înalt funcţionar în Ministerul Domeniilor, în cadrul manifestării, desfăşurată începând cu acel an sub denumirea de „Luna plantării arborilor”, au fost organizate 2910 serbări cu 388 de mii de participanţi, împădurindu-se 3714 hectare.

Începând cu perioada celui de-al doilea război mondial, acţiunea a fost întreruptă până în anul 1953 când ea a fost reluată sub     titulatura de „Luna Pădurii”, stabilindu-se prin lege perioada de desfăşurare martie-aprilie a fiecărui an. Din anul 1989, aceasta se serbează în perioada 15 martie – 15 aprilie, iar începând cu anul 2008, odată cu reeditarea unui nou Cod Silvic – Legea nr. 46/2008, se revine la vechea denumire, respectiv „LUNA PLANTĂRII         ARBORILOR “, sub care se desfăşoară şi astăzi.

De la domnul şef al Ocolului silvic Mehadia, inginer               Stelian VĂDUVOIU, aflăm că, aşa ca în fiecare an, Ocolul silvic Mehadia întâmpină această manifestare cu un întreg ansamblu de lucrări specifice de sezon, potrivite aceastei perioade. Personalul silvic va executa, pe lângă lucrările silvice anuale obişnuite, programate conform amenajamentelor silvice, şi activităţi ce ţin de diferitele aspecte ale unei bune gospodăriri a pădurii, de menţinere a unui grad normal de ordine şi echilibru a tuturor elementelor ce contribuie la buna desfăşurare a activităţii personalului silvic în debutul precum şi în cursul întregului an. Astfel, se vor desfăşura lucrări de curăţenie, întreţinere şi reparare a tuturor construcţiilor silvice, refaceri şi reamenajări a căilor de acces, a potecilor de vânătoare, a obiectelor de propagandă vizuală silvică, a barierelor şi indicatoarelor aflate de-a lungul căilor de acces în pădure, a împrejmuirilor, etc.

În ceea ce priveşte lucrările silvice, ele se vor desfăşura în     spiritul acestei manifestări, ele constând în lucrări de împăduriri pe o suprafaţă de 10 hectare, plantându-se puieţi din specii de răşinoase (brad, molid, larice) şi foioase (paltin de munte). Pe cale naturală se vor regenera, cu specia fag, 154 de hectare. Tot cu puieţi din specii de răşinoase, precum şi foioase, se vor executa completări ale plantaţiilor din anii anteriori, pe o suprafaţă de 3,2 hectare. Pentru producerea puieţilor destinaţi împăduririlor, se vor semăna în solarul ce aparţine Ocolului silvic Mehadia, pe o suprafaţă de 40 m.p., seminţe din specia molid. În acelaşi scop, al producerii de puieţi forestieri pentru plantaţii, se vor instala culturi în pepinierele silvice cu specia molid, prin repicajul puieţilor proveniţi din solar, pe o suprafaţă de 5 ari.

De menţionat este că lucrările se vor executa în totalitate cu forţă de muncă locală, cu muncitori recrutaţi din localităţile     aflate pe raza şantierelor de lucru, sub coordonarea şi atenta supraveghere a personalului silvic.

Se vor continua acţiunile de pază a pădurilor şi control a circulaţiei materialului lemnos pe drumurile publice, cu implicarea întregului personal silvic şi cu sprijinul organelor de poliţie.

Constantin VLAICU, responsabil regenerarea pădurilor Ocolul silvic Mehadia

Reclame

1 Response so far »


Comment RSS · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: