-CEZARINA ADAMESCU:,,MEDITAŢII PASCALE-PĂMÂNT ÎNFLORIT”

            Pilda biblică a Semănătorului care aruncă seminţe ce cad în locuri diferite, încolţind în funcţie de pământul în care cad, este superbă. Omul – făcut din lut şi suflare de Duh primeşte de-a lungul vieţii sale, mii şi mii de seminţe. Nu toate vor încolţi şi vor înflori. Cele căzute pe teren stâncos, vor fi luate de vânt şi risipite. Cele ajunse în pământ sterp şi uscat, vor fi, de asemenea spulberate de vânturi şi ploi. Puţine vor găsi pământul reavăn, apt de a primi seminţele de rod. Suntem noi gata să primim din mâinile Semănătorului Suprem seminţele care ne vor face capabili să devenim o grădină, la rândul nostru? Putem fi noi înşine seminţe, sprijinite de propiul pământ, aşa cum bine a spus Nichita Stănescu, în Elegia a 11-a, Intrare în muncile de primăvară.

            Astfel de seminţe pot fi: de gând, de cuvânt, de faptă bună, de intenţie, de milostivire şi nu în ultimul rând, de iubire.

            Dacă pământul inimii noastre e pregătit să le primească, din ele  vor naşte dublu, triplu, multiplu flori şi seminţe noi, proaspete.

            În pământ sufletesc stau ascunse zeci de afecte. Destul însă, ca mâna semănătorului să le atingă, şi ele vor încolţi, vor creşte şi vor înflori, flori neasemuite.

            Suntem răspunzători de florile inimii, aşa cum Micul Prinţ era răspunzător de floarea lui, lăsată pe planeta cu trei vulcani şi cu zeci de baobabi. El i-a pus noaptea un clopot de sticlă, să nu răcească. Floarea Micului Prinţ era, pe cât de gingaşă, pe atât de vanitoasă.

            A trebuit să colinde  pustiul terestru ca să înţeleagă că, numai timpul cheltuit cu floarea lui, l-a făcut răspunzător de ea.

            Să fim răspunzători de darurile primite, în chip de seminţe. Chiar dacă pământul inimii noastre e uscat şi arid. Să-l arăm, să-l udăm cu lacrimi şi sudoare, ca să-l facem apt să primească sămânţa cea bună şi dătătoare de rod, aptă să ne perpetueze ca specie ori să fie de folos altora pentru hrană trupească şi sufletească.

 

15 martie 2012

CEZARINA ADAMESCU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: