-Tratamente naturiste

Deschidem această rubrică în folosul tuturor celor care apelează la TRATAMENTE NATURISTE,  pentru remedierea unor boli pentru care nu au găsit încă rezolvare. Vom prezenta, pe rând, legume, fructe, plante medicinale  şi aromatice, istoricul lor,   reţete preparate din acestea şi rezultatele lor. Datele furnizate sunt din diferite cărţi de specialitate care vor fi specificate de fiecare dată.  Întrucât este mai puţin folosită, începem cu planta numită LEURDĂ.

LEURDALEURDA

(Allium ursinum)

La noi, această plantă aliment-medicament are mai multe denumiri populare: usturoi sălbatic, usturoi ciorâsc, ai (usturoi) de pădure, ainiţi, afini de iunie, leoardă, ceapa vrăjitoarelor. Leurda are mirosul specific al usturoiului, iar frunzele ei verzi au o formă asemănătoare cu cele ale lăcrămioarei. Frunzele plantei ies dintr-un  bulb lunguieţ, iar când înfloreşte, are o floare albă.

Este o plantă medicinală care are în esenţă proprietăţile vindecătoare ale usturoiului, numai că puterea ei curativă este mai mare. Ea este recomandată în curele depurative de primăvară şi ajută la vindecarea bolilor cronice de piele.

Leurda 2Se spune că urşii când ies după hibernare caută cu insistenţă să consume leurdă, căci aceasta curăţă stomacul, intestinele şi sângele (n.a. – şi denumirea de Allium ursinum  usturoiul ursului) vorbeşte de faptul că, un animal, ursul, îi cunoaşte forţa revigoratoare.

Leurda apare timpuriu, primăvara, imediat după topirea zăpezilor. Ea creşte în luminişul pădurilor de foioase sau de brad, în zone bogate în humus şi în special umede. Frunzele leurdei pot atinge 30 cm înălţime. Deşi leurda  în aparenţă este identică cu usturoiul, ea creşte numai în stare sălbatică şi are calităţi curative mai puternice decât cele ale usturoiului.

Medicina populară o utilizează în tratarea balonărilor, ca element de curăţire şi fortificare a stomacului şi intestinelor şi în vindecarea  arteriosclerozei.

În secolul al VIII, împăratul Charlemange, încântat de calităţile leurdei a indicat să o cultive în scop medicinal, dar fără succes.

Leurda este cunoscută de pe vremea celţilor şi romanilor, care o socoteau ca o plantă purificatoare. Medicul grec Discoride îi atribuie efecte detoxifiante. În Evul Mediu, leurda a fost foarte mult utilizată ca remediu şi era recomandată ca superioară usturoiului cultivat.

Ca principiu activ, leurda are de douăsprezece ori mai multă alantoină decât usturoiul. Leurda are ca principii active: ulei volatil, substanţe antibiotice, substanţe minerale şi oligoelemente, vitamina C şi complexul B, iar ca ACŢIUNE FARMACOLOGICĂ  aceasta este foarte puternică şi complexă: antiseptic intestinal, bacterostatic şi bactericid; tonic, stimulent general (cardiotonic) şi al organelor digestive; reglează metabolismul lipidelor şi glucidelor; hipotensor, echilibrant glandular; depurativ şi diuretic; antiartritic; vermifug; febrifug; preventiv al cancerului etc.

Partea utilizată în tratamente: frunzele şi bulbii.

Datorită alicinei pe care o conţine, leurda este un remediu excelent în  prevenirea şi tratarea infecţiilor virale (hepatită, răceală, gripă) căci alicina distruge virusurile.

Dr. Gabriela Papazian-Urdăreanu recomandă persoanelor care suferă de diabet, cardiacilor şi celor care au un colesterol ridicat cura de primăvară cu salată de leurdă sau cu ceai sau cu tinctură din această plantă. Primăvara se culeg frunzele proaspete de leurdă, se spală şi se taie mărunt. Ele se consumă verde.

Din frunzele fragede se poate prepara o salată delicioasă asezonată cu zeamă de lămâie, ulei de măsline şi sare după gust. Din leurdă se poate prepara un piure asemănător cu cel de spanac sau utiliza asemănător cu pătrunjelul verde frunzele ei tăiate mărunt se pot presăra pe sanvişuri şi în alte mâncăruri.

Alexander Grady arată că leurda are proprietatea de a curăţa organismul de toxine şi deşeuri. Ca un adevărat „detergent medicinal”, leurda curăţă organismul  de la stomac la intestine, la ficat şi vezica biliară şi sângele care circulă prin vasele sanguine. Datorită efectului depurativ, leurda este  recomndată în vindecarea arterosclerozei, în tratarea hipertensiunii arteriale şi ca remediu eficient în afecţiunile pielii.

Maria Treben indică leurda în terapeutica afecţiunilor digestive (colici, constipaţie, reglarea tractului digestiv, ca vermifug) şi în afecţiuni ale ciclului menstrual. Utilizând salata de leurdă, ceaiul şi tinctura acestei plante ca remedii verificate, viermii intestinali, chiar şi limbricii, mor.

Consumul de leurdă crud sau al unor remedii din acestea este favorabil gurmanzilor şi oamenilor vârstnici, care au digestia greoaie şi o recomandăm şi acelora care au des colici, balonări, constipaţie sau diaree acută sau cronică.

Jean Valnet consideră leurda ca şi usturoiul un excelent remediu în: tulburări cardiace provocate de stomac, indispoziţiile create de arteroscleroză sau hipertensiune arterială.

Pentru o mai bună  circulaţie sanguină şi pentru a trata varicele, dr. Gabriela Papazian-Urdăreanu  recomandă ca în salatele consumate să fie introdusă ca un component de bază leurda.

Trebuie ştiut că prin conţinutul ridicat de potasiu şi de fibre alimentare,  leurda are calitatea de a reduce nivelul colesterolului în sânge şi a regla hipertensiunea arterială.

Consumul de leurdă este favorabil  şi în tratamentul  hemoroizilor. Franziska von Au  arată că în medicina populară, sucul de leurdă este un vechi remediu împotriva negilor. Bunicile noastre ştiau că dacă peste negi se puneau câteva picături de suc de leurdă sau se fixau mici comprese cu un terci de frunze de leurdă, pacienţii, după câteva  şedinţe de tratament, scăpau de negi. Uleiul de leurdă este un leac străvechi pentru a trata răni deschise sau pielea înăsprită a picioarelor.

După o curăţire a zonei afectate, tratamentul se realizează prin ungere în strat subţire  a locului vătămat. Vinul de leurdă are o acţiune asemănătoare cu acel numit „vinul bărbaţilor”.

Substanţa care activează circulaţia sângelui este de 12 ori mai puternică decât cea din usturoi. Vinul de leurdă este recomandat de Maria Treban şi Franziska von Au bărbaţilor care din cauza înaintării în vârstă au probleme legate de scăderea potenţei sexuale. Consumul acestei băuturi este ca un elixir care în readuce pe bărbaţi la o viaţă sexuală normală.

Alexander Grady arată că: „în cazurile de gripă sau bronşită, leurda ajută la eliminarea secreţiei, uşurează respiraţia, ba mai mult, vindecă miraculos cazurile de pleurezie.”

Pentru elevi şi studenţi, leurda este un medicament foarte necesar. Un tratament cu tinctură de leurdă, câte 15 picături de 3 ori pe zi luată cu apă sau ceai influenţează pozitiv capacitatea memoriei, chiar şi în cazurile extrem de grave de pierdere a acesteia. Cunoscutul naturalist elveţian Kunzle arată că leurda este un remediu miraculos pentru pacienţii cu eczeme, răni deschise, cu tenul făinos etc.

Preotul elveţian spune: „Nicio plantă de pe Pământ nu este atât de eficace în curăţirea stomacului, a intestinelor şi a sângelui.” Kunzle arată că „ştie familii ai căror membri erau înainte „tot timpul anului bolnăvicioşi, mergeau din doctor în doctor, erau plini de erupţii şi eczeme, scrofuloşi pe tot corpul, palizi, de parcă ar fi zăcut în groapă şi i-ar fi râcâit găinile iarăşi afară de sub pământ şi care s-au însănătoşit şi înviorat după o întrebuinţare mai îndelungată a acestui dar minunat de la Dumnezeu.”

Darul îl reprezintă leurda,  planta medicinală care vindecă: acneea, rănile greu de vindecat, eczemele şi tenurile cu pielea vestejită sau pline de răni şi acnee.

Părintele Kunzle trage concluzia subcapitolului: „leurda curăţă organismul, face sângele sănătos şi alungă substanţele otrăvitoare.”

În urma studiilor făcute de marii specialişti din Germania, Elveţia şi Austria, leurda a fost declarată „Planta anului 1995”. Această onoare i s-a făcut leurdei datorită efectelor sale excepţionale asupra inimii şi vaselor de sânge. Leurda administrată sub formă de tinctură are  efecte antiagregante plachetare, împiedicând formarea cheagurilor de sânge şi fluidifiante sanguine, fiind un tratament excepţional contra tromboflebitei.

Specialiştii au stabilit că leurda este pe termen lung, adjuvantul ideal pentru tratarea fragilităţii vasculare, a  arterosclerozei, a hipertensiunii arteriale şi a altor afecţiuni cardiovasculare.

TRATAMENTE NATURALE ŞI MODURI DE APLICARE

 1. Consumul leurdei în stare crudă

Frunzele de leurdă proaspătă se vor spăla bine, se tare mărunt şi se vor asezona cu zeamă de lămâie şi cu ulei de măsline. Salata este delicioasă şi are toate virtuţile vindecătoare ale acestei plante medicinale. Frunzele de leurdă se pot toca mărunt ca şi pătrunjelul verde şi utiliza pe sanvişuri, în supe şi ciorbe, ca ingredient în mâncarea de cartofi, mâncăruri de carne etc.

Excelent ca gust şi un remediu revigorant îl reprezintă pireul din leurdă.

Sucul de leurdă ca şi terciul sunt utilizate pentru tratare şi vindecarea: negilor, rănilor deschise, eczemelor zemuind, tenurilor scrofuloase etc. Sucul de leurdă se obţine din bulbi de leurdă striviţi într-un storcător mecanic sau electronic. Sucul de leurdă se amestecă cu puţin ulei şi se aplică pe bătături sau negi, ocolind pielea sănătoasă; se pansează cu un plasture. Tratamentul durează până la vindecare.

 1. Ceaiul de leurdă

Infuzia se prepară din 1 linguriţă de pantă tocată mărunt, opărită cu 250 ml de apă clocotită. Acest ceai elimină toxinele şi are un efect antioxidant.

Ca remediu, infuzia de leurdă este recomandată în tratamentul diabeticilor, cardiacilor şi celor care au colesterolul ridicat.

 1. Tinctura de leurdă

Frunzele proaspete de leurdă bine spălate, uscate şi tăiate mărunt se pun într-o sticlă, iar peste cele se toarnă alcool rafinat de 38-40 de grade până se acoperă amestecul vegetal cu 1-1,5 cm.

Se lasă la macerat 14 zile la loc însorit sau cald şi apoi  se filtrează şi se pune tinctura într-o sticlă brună, bine închisă. Tratamentul constă în a lua cu 50-100 ml de apă sau ceai câte 10-15 picături de tinctură de 4 ori/zi.

Tinctura se administrează în cure de trei luni de zile şi reprezintă cel mai puternic remediu din flora europeană pentru a trata trombozele de tot felul, pentru combaterea inflamaţiilor venelor şi varicelor.

 1. Esenţa de leurdă

Se iau 30 de grame de frunze strivite de leurdă care se vor macera timp de 10 zile în 250 ml de oţet de vin. După filtrare, esenţa obţinută se va folosi pentru frecţiuni în tratarea reumatismelor.

 1. Tratament contra viermilor intestinali

Se iau 2-4 bulbi de leurdă, se rad şi se fierb în 200-250 ml de lapte. Tratamentul recomandă a se bea 100 ml, dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 3-4 zile, timp de trei luni.

Acest tratament este recomandat şi pentru a vindeca tulburări intestinale. El împiedică fermentaţia şi normalizează flora intestinală.

 1. Vinul de leurdă

Vinul se prepară din o mână de frunze de leurdă tăiate mărunt, fierte în câteva clocote cu 250 ml de vin alb de calitate. Pentru a-i da un  gust mai bun se va adăuga puţină miere sau sirop. Vinul se păstrează la răcoare şi la întuneric. Tratamentul constă ca seara, înainte de culcare, să se bea încet, înghiţitură cu înghiţitură, 250 ml de vin de leurdă.

************

(Text reprodus din cartea: VICTOR DUŢĂ, „NATURA ESTE CEL MAI BUN MEDIC”)

Reclame

5 răspunsuri so far »

 1. 1

  cezarina adamescu said,

  Personal fac un tratament de detoxificare cu tinctură de leurdă şi se văd semnele unei ameliorări. Eu cred că este o plantă miraculoasă şi binecuvântată de Dumnezeu. Şi costă atât de puţin!
  Ceea ce am distrus în organism datorită medicamentelor, iată că remediez cu această plantă, căreia până acum nu-i dădeam nici o atenţie.
  În natură găsim, aşa cum ne-au învăţat înaintaşii, leacuri foarte bune. Dacă am pleca mai mult privirea asupra lor şi am avea puţină încredere!
  Cine a bănuit că busuiocul, pe care-l întâlnim în orice grădină, poate fi un leac pentru tratarea hipertensiunii arteriale şi a afecţiunilor căilor respiratorii? Ceaiul de busuioc e foarte eficient şi în stările gripale şi în infecţiile aparatului bucal, bronşitelor şi afecţiunilor pulmonare.
  Am învăţat toate acestea din proprie experienţă şi nu-mi pare rău.
  Vă recomand cu toată căldura LEURDA, planta aceasta atât de puţin cunoscută şi atât de eficientă!
  ŞI DORESC TUTUROR: SĂNĂTATE!

  • 2

   gabi said,

   cred cu toata taria ca tinctura de leurda este f buna si o sa incerc si eu cu mare incredere.. dar spuneti-mi va rog cei care ati facut aceste cure cum se procedeaza! se ia de 4 ori pe zi inainte de mese sau dupa si acele cure se ia timp de 3 luni de zile? s pauza de cat? va multumesc!

 2. 3

  dana said,

  Buna ziua ,de unde se poate cumpara leurda ,sotul meu are colesterol si probleme cardiace si dorim sa incercam cu aceasta planta.Va multumesc !

 3. 4

  Puteti slabi fara eforturi si diete complicate, consumand apa imprintata cu ritmuri theta. Achizionati acum, de pe http://AQUAlibrum.org si beneficiati de 50% reducere.

 4. 5

  This paragraph provides clear idea for the new people
  of blogging, that in fact how to do running a blog.


Comment RSS · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: