Ioan Marin Mălinaş:,,Reîmpăduriţi şi plantaţi arbori în gradini şi plante pe balcon !”

Un singur om pe Terra consumă atâta oxigen într-un an, cât produc aprox. 640 de arbori, incluzând naveta cu maşina, la serviciu, călătoria cu avionul în concediu etc.. Or, noi am defrişat în mod sălbatic pădurile din România, fără să fi fost replantate, vînzând lemnul de multe ori sub preţ; tăiem pomii fructiferi şi alţi copaci, distrugem fîneţele în stil barbar şi desecăm lacurile şi luncile, pentru construcţii.

Toate acestea, împreună cu industria, avioanele şi circulaţia rutiera au dus la rezultatul, pe care le cunoaştem : schimbarea climei.

Este cazul să intreprindem ceva, fiecare în mod individual, să nu aşteptăm totul numai din partea Statului, căci ne aflăm în ceasul al doisprezecelea. Dacă nu vom reuşi să plantăm fiecare 600 de arbori, măcar să-i îngrijim pe cei existenţi şi să se sileasca fiecare să facă acestu lucru, pe terenul proprietate personala sau în locurile publice. O pădure are nevoie de 50 de ani, pentru a putea ajunge în faza de maturitate a copacilor, un pom fructifer de minimum opt sau zece ani şi dacă nu începem acum, atunci şi efectul lor se va lăsa aşteptat !

Eu am plantat anul acesta 20 de pomi, urmînd să continui în iarnă şi primavară ce urmează.

În Israel, de 1 mai, fiecare locuitor al Statului este obligat sa planteze anual un pom (pe care să-l ingrijească timp de un an, asigurându-i şi aprovizionarea cu apă) sau să plătească autorităţilor echivalentul costului în bani. Aşa au ajuns evreii să facă din Israel o GRĂDINĂ, unde până în anul 1948 era numai un deşert.

În Europa  – Romania inclusiv – se poate întâmpla invers, dintr-o gradină, continentul poate să ajungă ca Sahara. Încă nu cunoaştem cu exactitate efectele transformarilor de climă şi a topirii gheţarilor de la cei doi poli ai Terrei, dar specialiştii susţin că vor fi mai groaznice decât se crede.

Fără să înfricăm pe nimeni, este momentul să facă fiecare locuitor al Terrei ceva : să redescopere legătura cu natura, să o cruţe şi să planteze şi să îngrijească copacii, pomii fructiferi, arborii ornamentali, florile, fîneţele şi toate plantele. Tot ceea ce produce oxigen este vital pentru om şi pentru întreaga natură – de asemenea şi vegetaţia acvatică. Dumnezeu a încredinţat Terra omului, pentru a o proteja, nu pentru a o distruge. Ne-am dovedit însă administratori nedemni ai creaţiei, motiv pentru care, Dumnezeu o poate lua de la noi, adică ne poate retrage mandatul acordat şi statutul de coroană a creaţiei : „Naşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l stăpâniţi” (Facere, 9, 1).

Să nu stăm cu mîinile în sân şi să aşteptăm ca Statul, americanii sau chinezii să vină şi să ne salveze oxigenul, pe care-l inspiră fiecare în parte, ci să intreprindem ceva în acest sens. În caz contrar, vai de copiii şi de nepoţii noştri !

Pr. Dr. Ioan Marin Mălinaş, Austria

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: