-Prof. Aurora Partenie :,,Funcţiile multiple ale pădurii”

.Producătoare de lemn, de hrană vegetală şi animală, reprezintă un valoros material, utilizat în diverse domenii, de la obiecte de uz practic până la adevărate opere de artă, este un izvor veşnic renăscător, necesar existenţei, vieţii, o „garanţie de salubritate şi de fericire” (Ion Ionescu de la Brad – 1951), menţine înfăţişarea planetei noastre, este factor de stabilitate a mediului.

.Reprezintă un scut protector împotriva inundaţiilor a eroziunii solului. Prin puternica împletire a rădăcinilor, prin barajul impunător al trunchiurilor, împiedică alunecările distrugătoare de teren, reglează debitul apelor, asigură în acelaşi timp şi circuitul natural al acestei nepreţuite licori a vieţii.

.Moderează temperatura aerului, reduce viteza vântului, menţine o umiditate atmosferică constantă.

.Este „plămânul verde” al planetei. În timpul fotosintezei frunzele copacilor iau din mediu dioxidul de carbon, îl reţin şi pun în libertate oxigenul; astfel contribuind la păstrarea raportului dintre cele două elemente.

.Este un imens filtru, care purifică aerul oraşelor moderne, aer impurificat de noxele industriale, de pe urma cărora VIAŢA are de suferit.

.Absoarbe ca un burete zgomotele produse de circulaţia rutieră. Distruge microbii cu ajutorul unor substanţe volatile, numite fitoncite, „ vindec fără medicamente”.

.Cel mai potrivit loc pentru odihnă, mai ales pentru omul modern, cu un ritm trepidant de viaţă supus unor factori stresanţi.

.Captează energia solară, cu ajutorul clorofilei din frunze şi o transformă, prin miraculosul proces al fotosintezei, în energie chimică, înmagazinat în substanţa organică a plantelor.

„Clorofila este adevăratul Prometeu, care fură focul din ceruri” (Timiriazev 1871).

În fibra lemnoasă plantele acumulează căldura solară pe care, după sute de milioane de ani, ne-o restituie sub formă de cărbune, încălzindu-ne.

Prof. AURORA PARTENIE (Galaţi)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: